1. Házat/lakást szeretnék venni. Mit javasol, hogyan fogjak hozzá?

Feltétlenül használja ki a piac adta lehetőségeket! Ennek megvannak a jogi, gazdasági és szakmai feltételei. Jómagam csak a szakmai feltételek vizsgálatára tudok rendelkezésére állni. Meg tudjuk vizsgálni a vásárolni kívánt ház (lakás) hőtechnikailag és szigeteléstechnikailag megfele-e a vele szemben támasztott követelményeknek, igény esetén erről szakvéleményt tudunk készíteni, amely már megtörténhet az építés stádiumában is! Ahogy használt autó vásárlásakor általában autószerelőt visznek magukkal az emberek, úgy célszerű ezt a "jó szokást" lakásvásárláskor is megtartani, azaz építésben, szigetelésben jártas szakértővel megvizsgáltatni az objektumot.

2. Már megvetettem, de korszerűsíteni szeretném! Hogyan fogjak hozzá?

A korszerűsítés fajtájától és mértékétől függően javasoljuk szakember bevonását, mert ennek elmaradása esetén súlyos hibákkal történhet meg a felújítás. Mindenképpen meg kell határozni az aktuális állapotot, és az elérni kívánt célt (pl: energia-megtakarítás hőszigeteléssel), majd ennek megfelelően kidolgozni a végrehajtás módját. Ebben az esetben is fennáll a szakember bevonásának előnye, mind pénzügyi, mind egészségügyi szempontokból.

3. Árajánlatot szeretnék kérni nedves, beázott pincém/teraszom/stb. helyreállítására!

Feltételezem Kedves Olvasó, hogy az ebédet nem a tortával kezdi, de a gyerek születését is bizonyos tények megelőzik. A szolid humor után javaslom, hogy a folyamatot NE a legutolsó fázissal kezdje, mert ebből csak a baj származik.

A problémás szerkezetet először diagnosztizálni kell. A diagnózis után, annak eredményei alapján szakvélemény, vagy szakterv elkészítésével kidolgozható a megoldás módja. A szakvéleményben, vagy szaktervben található egységes műszaki megoldás alapján tudnak árajánlatot adni a kivitelezők. Így egyszeri nyelven szólva az almát lehet árban összehasonlítani egy másik almával.

4. Milyen esetekben használható a termovízió?

Minden olyan esetben, ahol épületfizikai probléma van. Penészedés, "húzó" falak, beázás, csőtörés, stb. Mindentől függetlenül javaslom, mielőtt megrendelne egy mérést, E-mail-ben, vagy telefonon konzultáljon velünk, mert a termovízió sem alkalmas minden diagnosztikai célra!

5. Mitől van lakásomban/házamban penész?

A penész kialakulása több tényező függvénye! Sajnos az alapvető ok a szakszerűtlenül kialakított épületszerkezeti csomópont, ahol a hideg felület miatt lehetőség van páralecsapódásra! A páralecsapódás nedvesíti a felületet, ahol könnyen megtelepednek a levegőben, kis koncentrációban, de a felületen már komolyan koncentrálódott penész és gombaspórák! (katt: Vigyázz veszélyben vagy) Ilyen esetben feltétlenül javasolt a termovíziós vizsgálat, mert az akkor is megmutatja a probléma forrását, ha már a penészes felületet letakarították!

6. Mennyibe kerül egy komplett termovíziós vizsgálat?

A kérdés egyszerűen megválaszolható, -elvben! A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy minden probléma más és más, és nem szívesen uniformizálunk, hanem szolgáltatásunk arról szól, hogy "testre szabottan", azaz az egyedi igényeket figyelembe véve végezzük diagnosztikai munkánkat! Ehhez, mint a bevezetőben leírtam szolgáltatjuk a diagnosztika műszaki hátterét, és a kiértékelés szakmai hátterét! Árajánlatadás előtt ezért kérem hogy lépjenek velem kapcsolatba, egyrészről hogy alapjaiban lássam a problémát, másrészről hogy ezt a "számok nyelvére" lefordítsam!

Mint láthatja a kedves olvasó, igyekszünk minden megrendelőnket maximálisan kiszolgálni! Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ez eddig 93-95%-ban sikerült! Javaslom, hogy az építkezés bármelyik fázisában bátran vegyék fel velünk a kapcsolatot, mert ez csak a javukra szolgálhat!


Tisztelettel:
Pap János
Okl. Vegyészmérnök
Épületszigetelő szakmérnök
Épületszigetelési szakértő.
Anyagtani szakértő
Épületfizikai szakértő
Az Épületszigetelők, Tetőfedők, és Bádogosok Magyarországi Szövetségének Alapító Tagja