A szigetelés olyasmi, mint a football. Mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá. Hiszen a dolog olyan egyszerű: kell hozzá egy "malacpörzsölő" a "szigetelő papír" meg egy kis geometriai érzék, és máris kész a "szigetelés". Vagy ha ezt a hőszigetelés nyelvére fordítjuk, akkor kell egy kis "hungarocell", egy kis csemperagasztó, és már kész is a hőszigetelés.

Igen, kész van, és kész van ill. kész lesz az is, aki az ilyen módon szigetelt lakásba, házba, irodába, ipari csarnokba költözik. Nagy esélye van rá, hogy minimum a vízzel, de kellemetlenebb esetekben néhány asztmát előidéző baktériummal társbérleti viszonyba kerül.

A szigetelés egy külön szakmává vált. Kevesen tudják, hogy az épületszigetelő szakmérnöki képzést hivatalosan elvégzett mérnökök száma nem éri el a 100 főt országos szinten.

Az új, modern anyagok, technológiák és az épületfizika teljesen más gondolkodásmódot követel meg, mint a hagyományos építészeti rutin. Minden geometriai váltásnak, csatlakozásnak saját "rizikófaktora" van. Aki ehhez szakszerűtlenül nyúl, akár egészségkárosodási kockázatot is felvállal.

Honlapomon nem szeretnék szigetelési kurzust tartani, mégis, a teljesség igénye nélkül szeretnék felvázolni néhány szigetelési típushibát, ami súlyos károsodásokhoz vezethet:

 • Tetőszigetelés
  1. Szakszerűtlen szegélyképzés
  2. Szakszerűtlen lefolyó kialakítás
  3. Szakszerűtlen lejtéskialakítás
  4. Szakszerűtlen anyagválasztás
 • Talajban fekvő szerkezetek szigetelése
  1. Szakszerűtlen anyagválasztás
  2. Szakszerűtlen geometriai kialakítás
  3. Szakszerűtlen szegélyképzés
  4. Szakszerűtlen csőáttörés kialakítás
  5. Szakszerűtlen vízelvezetési kialakítás
 • Hőszigetelés
  1. Szakszerűtlen anyagválasztás
  2. Hőtechnikai számítások figyelmen kívül hagyása
  3. Épületfizikai törvényszerűségek figyelmen kívül hagyása
  4. Szakszerűtlen csatlakozási kialakítások

Az itt felsorolt típushiba csokor csak a jéghegy csúcsa, és csak az elvi kialakítási hibákat taglalja. A gyakorlatban elkövetett hibák ennek hatványai is lehetnek.

"Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége" létrehozott több ún. irányelvet. (www.emsz.hu) Pl: " Talajnedvesség és talajvíz ellni szigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei";
Ezek összességükben több száz oldalon taglalják a szakszerű megoldásokat. Aki ezeket nem ismeri, nagy esélyt ad magának arra, hogy később súlyos problémákkal nézzen szembe.